På cykel till Tjörn 2004

125 mil på 14 dagar!




Scrolla dig neråt så ser du bilderna!








Äntligen på väg - och denna gång är mitt mål tydligt utstakat - jag skall till Tjörn - det gäller bara att hitta en så rolig väg dit som möjligt och jag skall helst inte ha kommit där förut - så vägen dit den kan bli ganska krokig!







Nya E4:an snart färdig vid Skånes Fagerhult!







Kossor på rad utanför Hishult!







Laholm
Orten har inte expanderat nämnvärt under senare tid, men upplevde en mycket turbulent tid under stormaktsårens ständiga nordiska krig. Den har blivit nerbrännd vid ett flertal tillfällen under denna period som varade under 1500- och 1600-talen. Vid Karl XIs skattereduktion raserades också den fästning Lagaholm som tidigare legat vid Lagan.
-
Jag stannar här och äter våfflor - gott!







Den sista veckans regnande i södra Småland har skapat mycket höga flöden i Lagan - man har t.o.m. stoppat utflödet från Bolmen så att den sjön ligger en hel meter över normalvattenståndet vilket är mycket ovanligt!







Gravhög i södra Halland!







Jag passerar Nissan här i Halmstad!







Jag cyklar förbi Tylösand och kommer till Vilshärad och är trött och vill in på campingen där, men den är tyvärr fullbokad, får då reda på att ute vid Strandgården 5 km längre bort - missionsförbundets kurs- och lägergård kan man även campa och det var ju tur det för här är det väldigt fint och välordnat, fina toaletter och t.o.m. en restaurang med kvällsmat och frukost - perfekt!







Nästa dag cyklar jag inåt land igen .....







....passerar förbi Asige kyrka
Namnet Asige kommer från asarnas eke det ska alltså ha funnits en helig lund med ekar här förr. I trakten finns många fornlämningar, bl.a. Hagbards galge







Hagbards galge
Fornlämningen består av totalt fyra bautastenar, i par om två, varav det är de två närmast vägen är de som kallas Hagbards galge. På stenarna finns olika ristningar, dels så kallade solristningar, upptäckta på 1700-talet, dels skepp som upptäckts i modern tid. Namnet kommer från en fornnordisk vandringssägen om Hagbard och Signe. Sägnen börjar med att en viking från Trondheim, Hagbard ger sig ut på vikingatåg. Utanför Hallands kust möts han av en stor flotta under ledning av den lokale kungen Sigvard. De strider, men utan att någon vinner och de sluter fred. Sigvard bjuder hem Hagbard som då möter kungens dotter, Signe. De blir kära, men på grund av den fiendskap som sedan länge funnits mellan respektive släkter kan de inte gifta sig. Hagbard försöker senare, förklädd, ta sig in till Signe, men grips. Han döms vid tinget i Asige till döden. När Signe ser att Hagbard ska hängas bränner hon inne sig själv och några tärnor. Sägnen finns spridd över hela Norden, men området är det enda där materiella ting har namn från sägnen.







Skönevads Gästis vid den vackra Skönevadssjön! Här i Skönevad mötte smålänningar på väg till Falkenberg västgötaknallar på väg till Halmstad. Hit kom hallänningar för att köpa och sälja hästar, kor, får och svin. Hit kom folk för att mucka gräl och köpa biblar. Skönevad är alla tiders trafikplats, en träffpunkt för vägfarare, köpmän och marknadsfolk, från forntid till våra dagar.







Det är mycket vatten i Ätran denna regniga sommar!
Ätran är 243 km lång inklusive källflöden och är den näst mäktigaste av de fyra hallandsåarna. Ätran rinner från en mosse i Gullered på 332 meters höjd över havet, genom sydöstra Västergötland och rinner ut i Kattegatt vid Falkenberg. Åns avrinningsområde är 3 343 km²varav större delen är skogsbygd. I Ätran finns det möjlighet till förnämligt laxfiske, främst i Falkenberg. Ån är relativt ren jämfört med omgivande vattendrag.







Ett par tranor som häckar - det blir en allt vanligare syn även här i södra Sverige!







Det är inte alltid så lätt att taima det där med mat för jag passerade Skönevads gästis för tidigt och Klevs gästis för sent - så det fick bli en pizza i Ätran där mittemellan!







Jag hittar en liten fin camping i Holsljunga vid Holsjön , här behöver man inte trängas i alla fall - det är en helt underbar kväll vid den fina sjön!







Nästa dag är det betydligt svalare och det regnar hela förmiddagen när jag cyklar norrut mot Ulricehamn och sen vidare längs gamla banvallen...







.... förbi Timmele station!








I Annelund där många vägar strålar samman - från Skara, Göteborg, Borås och Jönköping - är det dax för fika!








Tånga Hed i Vårgårda är ett f.d. militärt övningsfält, numera camping och vandrarhem!









Här finns också ett museum om Bröderna Fåglum - en brödrakvartett som tillhörde världens cykelelit under 1960-talet.







Nästa dag cyklar jag över Göta älv vid Lilla Edet....
......och när jag kommer till Stenungsund tittar solen fram .....








Jag cyklar över nya Tjörnbron och har nu nått mitt mål - Tjörn!











Jag styr kosan mot Skärhamn längst ut i väster....
Här ska det lilla vandrarhemmet ligga, där man också kan slå upp ett tält - det fick jag nämligen reda på förra året när jag var här och cyklade - då blev jag lite mer nyfiken på Tjörn - så nu är jag här igen!







Det är SIK (Skärhamns Idrottsklubb) som driver anläggningen som är väldig enkel - men det funkar bra för mig - för här ska man ju bara sova!







Jag går upp på fjället och ser mig om - det är berg, hav sol och vind - jag hittar lä bakom en klippa och ser solen sakta gå ner i väster.... magnifikt!







..... nästa dag blir det först frukost på hotell Nordevik - ett bra ställe där jag varit förut, det ligger bara några kilometer ifrån campingen!







Jag tar först en runda genom Skärhamn.....







... sen cyklar jag den knappa halvmilen ner till Rönnäng upp till Kyrkan som ligger högt uppe på Tjörnehuvud....







....här uppifrån har man en fantastisk utsikt över Tjörnekalv med de båda fiskelägena Storekalv och Lillekalv - Åstol ligger inte heller långt borta med Carlstens fästning i fjärran! Man kan även stundtals se färjan Hakefjord lirka sig in det smala sundet mellan det Tjörnehuvud och Tjörnekalv vidare in till Rönnäng.












......jag tar sen båten över till Dyrön
.....
Stora Dyrön, eller kort och gott Dyrön, ligger mycket vackert i Älgö fjord strax söder om Tjörn. Bekvämt och skyddat i lä bakom Åstol, men ändå mitt i farleden och händelsernas centrum. En verklig pärla i den bohusländska skärgården!







Husen på Dyrön rinner ut i dalgången mellan öns två hamnar, Nordhamna och Sörhamna, och hukar sig bakom bergen i lä för det mesta i vindväg. Dyrön, som ursprungligen var ett jordbrukssamhälle, bjuder inte bara på den annars typiskt Bohuslänska kargheten - här finns också en lummig grönska. Ett lugnare tempo än den uppskruvade hets mer kända kustsamhällen kan erbjuda väntar den som hittar hit - en lisa för både kropp och själ.















Från bergen på ön har man en strålande utsikt över omgivningarna, t.ex. mot Åstol som ligger närmast i väster. Från Dyrön ser man ön från dess bästa sida. Tack vare sin naturliga djuphamn var Åstol en gång ett av Bohusläns viktigaste fiskesamhällen. I sydväst tornar Carlstens fästning upp sig på Marstrandsön c:a 3 sjömil bort. Längre ut i väster skymtar den numera släckta fyren Pater Noster på Hamneskär. Mot nordväst kan man skymta Klädesholmens täta bebyggelse som vitt i det gråa.











Vilka former....







.....här vill man knappast bada!







Nordhamna - Nordhamnen!











Gott med mat och öl på Dyrö Krog!











Sen är det dax att lämna ön och åka tillbaka till Rönnäng, en tur på 10 minuter!







Åter en fin kväll uppe på fjället.....







Dagen därpå styr jag norrut mot.......







....Kyrkesund







....här åker jag båt över det smala sundet till Härön, det tar bara 3 minuter!











Härön - ett kulturlanskap vid havets allfartsväg
I princip är hela ön ett naturreservat. Här finns det inga vägar så det var ju tur att jag inte tog cykeln med mig.....det som gäller är vandring och jag beger mig ut på ön längs knappt synliga stigar ....





De bördiga markerna centralt på Härön omges av kala hällmarker som ger lä från västanvinden. Här ute i Änga har det ålderdomliga sättet att bruka jorden inneburit att en unik flora skapats och bevarats. Ett flertal fridlysta växter, bl. a. majnycklar, växer längs åkerrenarna och på ängarna. För att värna om det unika kulturlandskapet blev Härön naturreservat så sent som 1999.











Vid Stenvik på Häröns sydvästra del ligger kanske vårt lands förnämsta samling av jättegrytor. Var helst man ser, ser man dessa märkliga jättegrytor. Den minsta mäter 13 cm i diameter och den största 2 m. De är skapade av inlandsisen. I det kraftiga trycket av isen kunde det strömmande vattnet få en sten (s.k. löpsten) att rotera. Denna borrade sig ner i berget, så att den runda håligheten skapades










Jag vandrar vidare söderut över ön.......
....... på båten hit pratade jag med en man som påstod att skulle finnas en sten som ser ut som en hund - den ska ligga här på den sydvästra sidan av ön, alldeles nere vid vattenbrynet - och efter ett par timmars letande och klättrande över berg och kärr hittar jag faktiskt......







....hunden......och den ser helt overklig ut och ska enligt vad som sagts vara formad av hav och is .... fan trot!









...nu är jag hungrig och får snabba mig tillbaka över ön till färjeläget på den östra sidan av ön, för där finns det en restaurang....








.....jag passerar "Mina" vid minan i Jyddewarn......här är dom enda husen(50st) samlade i en klunga längs Kyrkesundet...







....på Magasinet får man både god mat och dryck, samtidigt som segelbåtar sveper förbi......







.......i det smala sundet mellan Tjörn och Härön som bara är 100 m brett på det smalaste stället.











Björholmens Marina.







Jag cyklar ut på Säby Ö och följer vandringsleden några kilometer!







Efter 3 dagar på Tjörn är det dax att dra vidare....nu har vädret snabbt blivit sämre, och när jag följer Göta älv upp mot Trollhättan duggregnar det i princip hela tiden.....








......i Trollhättan äter jag en god middag, vid fallet är det inget vatten som rinner i älvfåran, det är verkligen"döda fallet" idag.....annat var det förra året när jag cyklade här förbi - då forsade vattnet fram - se bilden!








....sen cyklar jag upp till slussarna, här är det väldigt lite aktivitet antagligen p.g.a regnet.....








....jag cyklar norrut och tvärar över Hunneberg......
Hunneberg är den största av de mytomspunna tvillingbergen Halleberg och Hunneberg som reser sig vid Vänerns sydspets, strax öster om Vänersborg. Längs de dramatiska bergsbranterna växer knotiga ekar och i djupa raviner blomstrar doftande mattor av ramslök. Bergen har bebotts under årtusenden och här finns många spår av forna västgötars liv.








Jag övernattar på campingen i Grästorp!







Nästa dag cyklar jag förbi Tun här finns bl.a. en av landets största bronsåldersrösen - STENKULLEN - en 4000 år gammal grav som är 60 m i diameter och 7 m hög....i Tun finns också....







......SILVII SKOLA - En "barnskola" som anlades redan 1763 på initiativ av prosten Jonas Silvius , som även bekostade skolan. Den får därmed anses höra till en av de äldsta privata skolorna i landet.....







.....Vidare österut passerar jag Kils väderkvarn i Örlösa

Kils väderkvarn är troligen byggd under 1850-talet och flyttades hit till Söne på 1880-talet från annan plats i Kil. Hela maskineriet finns kvar. Kvarnen är av en så kallad holländsk väderkvarn, vilket innebär att den har en vridbar hätta. Den är åttakantig och uppförd i trä med tak och fasad av tjärat stickspån. Fönstren är små, spröjsade och vitmålade. Interiört har kvarnen ett trägolv vilande på ett träbjälklag. Verksamheten i kvarnen pågick fram till 1940-talet då den övertogs av Söne hembygdsförening som äger och förvaltar den och driver den som ett museum. Utrustning: tre kvarnstenspar som drivs av vindkraft från vingarna. Kraften förs vidare via den stora kvarnaxeln som genom drev fördelar den till kvarnstenarna. Förflyttning av spannmål inom kvarnen har skett med rep och talja.







Idag har jag lust att cykla ända ut på Kållandsö till Läckö slott även om det blir en omväg på nästan 2 mil - sen och andra sidan finns det inga omvägar när man är ute så här på sightseeing eller ska jag mynta uttrycket Bikeseeing. Jag går en guidad tur på slottet och får då höra den långa historien.

År 1298 började det ursprungliga Läckö att byggas, intill kungsgården. Det var då en borg som Brynolf Algotsson, biskop i Skara lät uppföra, eftersom Läckö då låg mitt i Skara stift. Efter riksdagen i Västerås 1527 drogs godset in till kronan, och blev förläning. Magnus Gabriel De la Gardie ägde slottet i mitten av 1600-talet och det var han som såg till att det fick sitt nuvarande utseende. 1731 blev Läckö kungligt slott. 1810 blev slottet åter förläning, med namnet Sikajocki ( ett mycket märkligt namn ), ett namn som dock aldrig slog igenom. 1990 övertogs verksamheten av Stiftelsen Läckö Slott. Sedan 1993 förvaltas Läckö slott av Statens Fastighetsverk. Officiellt heter alltså slottet Sikajocki.








Lidköpings kronocamping blir mitt natthärberge.......Nästa dag den 24 juli cyklar jag över Kinnekulle....







....passerar Husaby kyrka
Efter det att Olof Skötkonung hade låtit döpa sig i Husaby källa, enligt traditionen några år efter år 1000 av den anglosaxiske missions biskopen Sigfrid, skänkte han sin kungsgård Husaby till ett första svenska biskopssäte. Den kyrka som restes på kungsgården var en träkyrka i den urgamla inhemska stavbyggnads tekniken. Redan i slutet av 1000-talet fogades till kyrkan ett mäktigt stentorn "sk. västverk" i väster, som huvudsakligen skulle användas till försvarsändamål. Sådana torn restes ofta i anslutning till kejserliga och kungliga kyrkor. Ett stycke in på 1100-talet revs den gamla stavkyrkan, och långhus och ett absid-försett kor byggdes i anslutning till tornet. Kyrkans valv kom till på 1300-talet med målningar. År 1566 brändes kyrkan av danskarna och 1735 brann södra delen av tornet efter ett blixtnedslag.







Jag färdas vidare över västgötaslätten i ett landskap som påminner mycket om Skåne
....jag cyklar förbi......







Binnebergs Tingshus
År 1641 blev häradsrätten fast knuten till en bestämd plats från att tidigare ha flyttat runt till olika orter. Då bestämdes att Binneberg skulle vara ”rätter tingsstad” för Vadsbo härad. Från 1641 till 1891 kom ting att hållas i Binneberg. I tingshusets skugga inrättades också ett gästgiveri. Sannolikt är nuvarande tingshusets stenbyggda bottenvåning uppförd på 1700-talet. Övervåningen av trä tillkom på 1800-talet. 1891 kasserades tingshusen i Binneberg och Valla. Det nya gemensamma tingsstället blev Moholm. Tingshuset i Binneberg kom sedan att användas som skola, lärarbostad, sammanträdeslokal för kommunen, mejeri mm. Det gamla tingshuset förföll men räddades till eftervärlden av Sixten Bengtsson, känd som "Västgötabengtsson".








Öhns Gård är en ”öppen bondgård” där alla är välkomna, ett vandrarhem med många aktiviteter speciellt för barn, den ligger mellan Skövde och Mariestad, men jag cyklar bara förbi man får väl komma hit nån annan gång (vilket jag också gjorde 2008)........







Jag kommer till Tåtorp vid sjön Viken, här börjar Göta kanal eller slutar om man så vill.
-
Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång och har 58 slussar. Av den sträckan är 87 km grävd kanal. De mindre sjöarna man passerar på vägen utgör 103 km av kanalens längd. År 2010 är det 200 år sedan det första spadtaget togs i Motala









Jag följer kanalen västerut!







Alnsten nr 56
Det finns 60 alnstenar på Göta kanals västgötadel - alnsten nr 1 står i Sjötorp vid Vänern - nr 60 längst ut på kanalpiren i Tåtorp vid sjön Viken - Avståndet mellan varje sten är 1000 alnar eller 600 meter - hela kanalen är altså 60 x 600 = 36000m dvs drygt tre och en halv mil!







Obelisken i Lanthöjden
Den sju meter höga obelisken restes på 1820-talet och markerar den grävda kanalens högsta punkt; 91,5 m ö h.- Lanthöjden är Göta kanals enda ö! Ursprungligen byggdes kanalen i en kraftig nära nog 180 graders kurva här. Dessutom var kanalen mycket smal, så smal att möten inte var möjliga. På Lanthöjdens kulle sattes alltså en semafor upp och den sköttes av en semaforvakt med egen stuga. Härifrån dirigerades trafiken på kanalen. Under nyttotrafikens storhetstid kunde väntan för fartygen ofta bli flera timmar lång. Först under åren 1930 till 1933 byggdes denna olägenhet bort, och det var då Lanthöjden blev en ö.. Senare flyttades semaforen till Tåtorps sluss, där den nu finns som ett minnesmärke.








Jag kommer fram till Wassbacken och stannar här för natten eller rättare sagt i två nätter, för här finns det en fin camping !








Det är söndag idag och jag tänkte följa kanalen till Sjötorp vid Hajstorps fina slusstrappa, där den nedre slussen har en fallhöjd på 5,1 meter, är det ingen större aktivitet ännu.....









....väl framme i Sjötorp vid Vänern, är det dax för mat.....








....sen cyklar jag söderut mot Mariestad över Torsöbron till Torsö som är den näst största ön i Vänern!








I Laxhall vid Brommösundet konstaterar jag att båten över till Brommö gick för timmar sen - annars är just Brommö säkert en liten mysig ö, och även Torsö är väl värt att utforska lite mer - det får bli ett framtida cykelmål!







Mariestad syns därborta i fjärran - men dagen är långt liden och jag har säkert 7 mil tillbaka till tältet i Wassbacken så jag fär vända här, och cyklar tillbaka över slätten till....








....Töreboda med sitt ståtliga stationshus....







.....här följer jag kanalen tillbaka till Wassbacken.







En ny dag och vädret är åter lite varmare och det är dax att cykla vidare, så jag packar ihop mina grejor.







Jag cyklar över Billingen.....







....till Varnhem Klosterstaden!






Omkring år 1150 grundade Cistercienserorden ett munkkloster här i Varnhem, det kom att spela en stor roll för landets och kyrkans utveckling. Genom gravfynd vet vi idag att det bott kristna människor här redan på 900-talet. Här finns 1000 år av oavbruten kristen närvaro. I klosterkyrkans välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl och enligt traditionen fyra svenska medeltidskungar fått sitt sista vilorum.









Jag cyklar vidare söderut med Hornborgasjön på min högra sida mot....











....Gudhem
Här i det avlägsna landet bortom världens gränser ( om Sverige ur cistercienserperspektiv ) grundade cistercienserorden ett nunnekloster år 1152 - det existerade under nästan under 400 år, men år 1529 kom reformationen då alla kloster i Sverige brutalt upphörde och man bröt med allt katolskt - och fortfarande 500 år senare känner man historiens vingslag mellan murarna.








När jag kommer till Falköping är det dags att slå läger , campingen ligger högst uppe på Mösseberg. Så det är bara att använda de sista krafterna och kämpa sig uppåt, väl uppe får man bra lön för mödan med en fantastisk utsikt över staden!









Jag går upp i utsiktstornet......
Tornet byggdes 1902 enbart för att ge de välbärgade gästerna på det närbelägna Vattenkuranstaltet ett utflyktsmål - när man väl gått de 216 trappstegen upp i det 35 meter höga tornet har man en magnifik utsikt över nejden, man befinner sig då på 350 meters höjd över havet!











Nästa dag är det först frukost på järnvägshotellet...








....sen bär det vidare söderut längs den gamla banvallen....








... jag fikar på kvarncaféet i Blidsberg ....






....passerar Ulricehamn ...







...cyklar sen längs den fina sjön Åsunden på perfekta cykelvägar....








... stannar till vid Hofnäs Herrgård vid yttre Åsunden.








Det lilla rådjuret ligger blixtstilla och trycker i vägkanten och väntar på att mamma ska kalla!










Överlida en gudomlig plats att campa på!







God mat i Fegen!







Jag passerar Nissan i Rydöbruk!











Hembygdsmuseum i Lidhult!







Här i Hästhult följer jag banvallsleden en bit...







... förbi Piksborgs station vid sjön Bolmen.....








Sista övernattningen vid Bolmen....







Nu börjar jag närma mig hemtrakterna och passerar Lagan i Traryd....








....stannar till vid Väglasjöarna precis på gränsen till Skåne....








.... jag följer Helge ån en bit i Visseltofta.......sen är jag snart hemma igen efter 14 dagar med många mil i benen , och med fina minnen som man kan leva på länge........






Se en film från mina dagar på TJÖRN!



Förbättrad den 15 april 2023





_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!

Åter till huvudsidan!