Blomåret 2010!











Röd Solhatt - augusti

Röd rudbeckia (Echinacea purpurea), den som vi i dagligt tal kallar Röd Solhatt.
Amiralfjärilen och Nässelfjärilen älskar denna blomma......







Det är en ros utsprungen - juli

Denna ros fick min mor på sin 80- årsdag av en kusin , kusinen påstod att den ursprungligen kom ifrån min morfars barndomshem i Övarp - det är en riktig gammaldags ros som doftar underbart.....







Blåeld

Strax väster om Åhus norr om Flötövägen är ett blått hav av Blåeld, det är så intesivt blått och det blåmmar i en sån mångfald att det nästan gör ont i ögonen - en helt fantastisk syn......

Enligt wikipedia............
Blåeld (Echium vulgare) är en art i familjen förgätmigejväxter. Blomkronan har inte en likbladigt bräm (den övre eller bakre sidan är längre än framsidan). En av ståndarna, den bakersta (i mittlinjen eller symmetriplanet), är mindre än de öviga. Eftersom ståndarna är långt utskjutande, är pollenet inte väl skyddat. Blåelden är täckt med borstlika, nästan stickande, hår och bladens färg är därför grågrön. I förhållande till örtståndets storlek är blomställningen ovanligt stor med rikligt av blommor i en hög, smal spira. Blommornas färg skiftar starkt med åldern och är klar och vacker, därav namnet.

Varaktigheten är två år. Stjälken är mycket seg och hård. Växtplatserna är torra och hårda grusbackar, järnvägsbankar, trädesåkrar m. m. genom nästan hela det bebyggda Sverige. Men det är bara i landets södra delar blåelden är varaktig och uppträder i stora och täta bestånd......









Juni Gullregnets månad!

På den nya parkeringen norr om järnvägsstationen i Hässleholm finns en liten allé som består av Gullregn. Just nu - 6 juni - hänger blommorna som vindruvsklasar i tusental. ........ det är en helt underbar upplevelse att ställa sig mitt i allén under träden och använda alla sina sinnen, det doftar som av honung och man hör surret från miljoner bin det är så gult så det nästan gör ont i ögonen - rent himmelsk - skynda er dit innan blommningen är över.

Men akta er för den är synnerligen giftig

Enligt wikipedia............

Det finns bara två arter av gullregn, sydgullregn (L. anagyroides) och alpgullregn (L. alpinum). De flesta exemplar som odlas i trädgårdar är dock hybriden mellan dessa båda, hybridgullregn , som både har alpgullregnets långa blomklasar och sydgullregnets fylligare blommor. En annan fördel med hybridgullregnet är att den producerar färre frön. Hela växten och i synnerhet fröna innehåller nämligen ett giftigt ämne, alkaloiden cytisin, det har hänt att barn förväxlat dem med ärter och ätit dem med dödlig utgång.

Symptom vid förgiftning kan inkludera: intensiv trötthet, kräkningar, diarré, ryckiga rörelser, koma, mild fradga och ojämnt utvidgade pupiller. I vissa fall är diarrén väldigt allvarlig (med risk för uttorkning som följd) och ibland är de ryckiga rörelserna närmast spasmiska.

Gullregnsarternas trä är giftigt och spån eller damm från träet kan framkalla allergiska reaktioner. Träets giftiga egenskaper avtar dock i takt med att det torkar och väl torkat virke kan användas till delar av tex. bestick, dock aldrig till delar som kommer i direkt kontakt med mat. Vid bearbetning av färskt virke, så som vid svarvning, rekommenderas ordentligt skydd för ansikte och händer och armar. Vid sågning och slipning av torkat virke rekommenderas andningsskydd och god ventilation. Träet är segt och hårt, har en gulbrun, ljus färg med ett grönt skimmer som bidrar till att växten, trots sin giftighet, har använts i slöjd och snickeri i många år. Gullregnsarterna blommar på våren med gula blommor i 10–30 centimeter långa klasar. Bladen är tredelade och mellan 2 och 5 centimeter långa. Det finns botaniker som räknar ytterligare en art till gullregnen, Laburnum caramanicum, men vanligen räknas denna till ett eget släkte, Podocytisus.........allt detta enligt wikipedia.







Älskade syrener

När syrendoften dallrar över nejden kommer sommaren till Sverige. Tunga lila och vita blomsterklasar slår ut när ”den blomstertid nu kommer”, och väcker lyckliga minnen till liv från barndomens sorglösa somrar.

Uttrycket"mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet



Häggen blommar









Blåbär (Vaccinium myrtillus)

är ett ris som växer vilt i norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum), vilket är en helt annan artfamilj inom släktet skogsbär. Blåbär kan också förväxlas med odon, men det finns väsentliga skillnader mellan dom. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % av landytan

Blåbär är en viktig växt för andra arters överlevnad, alltså en så kallad nyckelart. Busken betas av bland annat rådjur och älg, medan bären äts av en mängd olika fågelarter och björn. Tjäderkycklingar kan också hitta fjärilslarver på grenarna, vilket är en mycket näringsrik föda. Självklart utnyttjas blommornas nektar av humlor och fjärilar, och på riktigt gammalt ris kan också lavar växa. Blåbär har alltså en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen.







Maskrosor - ogräs eller prydnadsväxt?

När man ser en äng med maskrosor om våren måste man konstatera att det är ganska så vackert. Och jämför man med en kal, slät, välskött gräsmatta, så vinner nog maskrosängen.

Carl-Anton skrev så här i sin sommarvisa........

"Jag lät alla mina maskrosor finnas fast jag vet att dom kallas för ogräs och bör rotas ut"
---------------------
"Men det är så skönt att sitta och minnas små solar i gräset när sommarn är slut"

Maskrosens namn på latin är Taraxacum officinale. Runt om i Sverige har växten många olika namn: Gulgubbe (Värmland), Gubbaros (Hälsingland), Gullborste (Västergötland) och Mjölktistel (Uppland).







Backsippa minskar i Sverige vilket gör att den kommer att rödlistas 2010 som sårbar. I Sverige finns den från Skåne i söder till Värmland-Uppland i norr. Backsippa är en flerårig ranunkelväxt som blommar i april-maj. Plantan kan bli 5-25 cm hög, de mångflikiga basalbladen utvecklas efter blomningen. Hela växten är mjukt silkeshårig. Blomman sitter ensam i toppen av den något böjda stjälken. Nedanför blomman sitter en bladkrans. Själva blomman är klocklik och består av sex hylleblad som är håriga. Hyllebladen är blåvioletta, sällsynt kan de vara vita eller rosa. De många, gula ståndarna kontrasterar fint mot den blåvioletta färgen. Varje planta ger upphov till flera blommor som utvecklas efterhand. När frukten mognar tillväxer stjälken kraftigt och blir helt rak. Frukten består av en nöt med ett långt hårigt stift, flera tillsammans bildar en yvig fruktställning.





Vitsippan växer i skogar och blommar innan träden har fått löv som skuggar marken. Vitsippornas blommor är vita eller lite rosa. De gröna bladen får mycket ljus eftersom de blommar innan träden slagit ut. Allt socker som vitsippebladen hinner tillverka samlar vitsippan i sina rötter. Alla som har plockat en vitsippa vet att man brukar få med en del av den tjocka roten, den som kallas jordstam. Den behåller alla växtvitaminerna i sig, så att det kan växa upp nya vitsippor efter år. Därför växer det alltid vitsippor på samma ställe år efter år i hundratals år. Så nästa gång du ser en vitsippa får du tänka på att den har rötter som kanske är flera hundra år gamla!





"Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår!".

Liksom vitsippan blommar blåsippan innan bladen har spruckit ut på träden, för att ta vara på vårsolen och smältvattnet. Men, blåsippor är faktiskt inte alltid blå, ibland hittar man röda eller rosa blåsippor! Blåsippan är en växt som kan bli mycket gammal, man tror att en och samma planta kan bli över 1000 år gammal! Tänk att en blåsippa som växte på Vikingatiden kanske fortfarande växer kvar på samma ställe! När du hittar en blåsippa så får du inte plocka den, utan njuta av den där den växer! Blåsippan är nämligen fridlyst! Visste du att blåsipporna och myrorna samarbetar med varandra?! När sipporna vissnat lämnar de kvar många frön på marken. På varje frö finns det en liten fettpärla som myrorna älskar. De bär iväg fröet till myrstacken. Någonstans på vägen lossnar fröet från fettpärlan och slår rot på ett nytt ställe. Sedan växer det upp en ny blåsippa nästa vår, tack vare myrornas och blåsippornas samarbete!







Tussilagon är en av de tidigaste vårväxterna och lika härlig att få syn på varje år. Tussilagoblommorna lyser som små solar bland alla vissna löv på marken redan i mars. Tussilagon är en som planerar i tid! Redan i september kan du hitta tussilagons färdiga blomknoppar om du vet ett ställe där de brukar växa. Allt finns färdigt i knoppen redan då fast de inte kommer att slå ut än på 6 månader. Tussilagon växer oftast tätt tätt och inte undra på det- på en kvadratmeter kan det finnas 170 meter tussilagorötter och ca 3 010 knoppar... Namnet hästhov kan tussilagon ha fått av två anledningar. Det ena är att bladen, som kommer långt senare än blomman ser ut just som hästhovar i formen. Den andra förklaringen till namnet hästhov är att tussilagon användes som hostmedicin förr. Det latinska namnet "tussilago" betyder "jag fördriver hosta" på latin och av ordet "hosthäva" skulle tussilagon fått namnet hästhov.







Vintergäcken i full blom vid söderväggen på kulturhuset Barbacka!







Nu vill snödropparna(som på danska heter vintergäck) kommma upp efter en lång hård vinter....







Krokusen blommar 11 mars





Den första blomman kommer fram efter en lång kall vinter, Vintergäcken hittade jag vid husväggen där snön låg decimeterdjup bara för några dagar sedan!











Blomåret 2009!















Blomsterprakt på Hovdala Slott 6 September 2009!







Vit Solhatt [Rudbeckia - 'Lustre Hybrids'] Hovdala Slott 1 Augusti 2009!




















































_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!



Åter till huvudsidan!