Mitt eget goda vörtbröd!

(Bör bakas på julaftons morgon för det sprider en gudomlig doft av jul i köket!)

50 g jäst
100 g margarin
2 flaskor(66cl) porter + 4 dl julmust = 1 l vätska
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk malet pomeransskal
3 dl russin
3,5 l (ca 2 kg) rågsikt

Ugnstemperatur 200° C
Gräddningstid ca 40 minuter

   Dela sönder jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt portern och julmusten. Värm till 37°C (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen på mjölat bakbord. Forma 4 limpor och lägg dom på tvären i smord långpanna. Pensla med lite smält fett mellan limporna så att de inte jäser ihop. Jäs dem övertäckta ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen.Låt bröden kallna under bakduk!

Det blir garanterat succe´på ditt julbord!