2008-års cykeltur....2-14 Juli....Västra Götaland....138 mil på 13 dagar!


Scrolla dig neråt så ser du bilderna!


Äventyret kan börja det är dags att dra!Första matpausen i Småland, på det smala näset i Väglasjön!Dag 1 - 2 juli - 147 km

Jag cyklar från Göinge till Finnveden i ett strålande väder landskapet är ganska platt med skogar och sjöar. Jag passerar bara en större ort under dagen nämligen Traryd. Klockan 5 kommer jag till campingen på Bolmsö!


Dag 2 - 3 juli - 117 km

Genom Hallands skogsland till knallebygden i Sjuhärad cyklar jag i högsommarvärme, varav de sista 5 milen till Ulricehamn går på fin asfalterad cykelväg!
Fantastiskt utsikt över övre Åsunden ifrån Rude kulle - man ser ända upp till Bogesund (Så hette Ulricehamn innan 1751)Torpa Stenhus


Ett av Sveriges bäst bevarade medeltidhus - Ätten Stenbocks stamgods. År 1552 hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru Katarina Stenbock här. Hon var då bara 17 år gammal och kungen var över 55.

I Birgit Sparre´s romanserie "Gårdarna runt sjön" är Torpa Stenhus en av gårdarna där kallad Heljö.En intressant karta över de Halländska floderna - man förstår att Torpa Stenhus hade ett viktigt strategiskt och skyddat läge så pass nära gränsen till det dåvarande Danska riket - numera upplever man det på ett helt annat vis och kan tycka att det ligger helt "offroad"!Hofsnäs Herrgård - som också är en av "Gårdarna runt sjön" kallad Lindö av Birgit Sparre - är det dax för mat.........så småningom passerar jag Åsundsholm och då blir de fika, här finns en splitterny golfbana anlagd!
Det är fina cykelvägar runt Ulricehamn!

Dag 3 - 4 juli - 78 km

Idag har jag cyklat runt sjön Åsunden i ett kuperat landskap, vädret har varit strålande.Jag besökte gårdarna runt sjön där Torpa Stenhus var det klart intressantaste!
Nästa dag lämnar jag Ulricehamn och cyklar norrut.Ett stopp vid kvarncafeet i Blidsberg är ju ett måste.

Jag cyklar längs banvallen mellan Ulricehamn och Falköping en sträcka på 45 km.
Här på hållplats Hög är det fint värre. Dessutom träffar jag trevliga cyklister som erbjuder kaffe och fotograferar - Tack för det!Billingen - Ett av Västergötlands platåberg!Vid Öhns Gård blir det fika i rättan tid.Dag 4 - 5 juli - 125 km

Jag kommer fram till Wassbacken vid Göta Kanal efter en hel dag på cykel längs små vägar i ett fantastiskt landskap. Tyvärr slutade dagen med regn och rusk.
Tåtorp sluss mellan kanalen och sjön Viken har en nivåskillnad på bara löjliga 20cm.Den gamla dragvägen är en perfekt cykelväg längs kanalen!Kan nån verkligen bo här?Ryholms småbarnskola i Beateberg byggdes 1901 och undervisningen höll på till mitten av 60-talet - numera är det ett skolmuseum.På det gamla anrika Forsviks Cafe' och Mat blir det "Go mad och möd mad och mad i rättan tid" - ett skånskt talesätt som passar bra in här!Sveriges äldsta sluss från 1814 i Forsvik.Sen blir det en liten tur med ångslupen Forsvik igenom Spetsnäskanalen i sjön Viken.

Den här tavlan hittade jag inne på Forsviks bruksmuseumDag 5 - 6 juli - 81 km

Idag har vädret varit betydligt svalare med rejäla skurar.Jag cyklade österut till Forsvik och sen tillbaka till Wassbacken igen.
Lina - världens minsta färja i Töreboda - 50 öre turen!Här kommer båtarna på rad längs kanalen...Hajstorp övre sluss - en av 13 slussar mellan Vänern och Vättern!Lustiga familjen vid Godhögen

Dag 6 - 7 juli - 61 km

Jag cyklade längs kanalen till Sjötorp vid Vänern, jag åt mat och var på Kanalmuseet, sen tillbaka till Wassbacken igen.
....kanalen en sista gång........mot Sjötorp!Kanalens äldsta slussvaktstuga!


På runorna står det: "Roger byggde bro över sundet åt Per-Anders och Bengt.Birger hövding över folket. Stig ristade runorna"

Bron går mellan Sundsörn på fastlandet och Torsö. Den är 940 meter lång och frihöjden är 18 meter. Innan bron byggdes gick färjor mellan Torsö och fastlandet (1932-1994).Mariestad Vänerns pärla!Vänern.Kinnekulletåget stannar i Hällekis!Vädret håller på att slå om.........det blir en härlig kväll vid Vänerns strand på den fina campingen i Hällekis!Dag 7 - 8 juli - 104 km

Från gråtrist väder vid kanalen till en strålande kväll vid Vänern!
Dags att packa ihop pinalerna.....Läcko slott!Det blir frukost på vandrarhemmet i Falkängens hantverksby i Hällekis!Utsikt från Kinnekulle!Rådhuset i LidköpingKinnekulleFikapaus i brostugan vid Järnesundet mellan Kållandsö och fastlandet - en riktig pärla.Spikens idylliska fiskeläge på Kållandsö.Västgötaslätten har många kyrkor....Porten till Grästorp..... här står AJ 37 Viggen 37072 uppsatt på en pelare.Campingvärden - den fantastiska Gunnel - inviger det nya servicehuset på Lunnevi camping i Grästorp, till sin hjälp har hon barn och barnbarn. Campingen får fem stjärnor av mig - 80 kr/natt för tält och en grandios frukost för bara 40 kr.

Dag 8 - 9 juli - 125 km

Denna soliga fina dag cyklade jag utmed Vänern över Kinnekulle till Kålllandsö vidare över västgötaslätten till Grästorp!
Hunneberg - ett platåberg som sticker upp som en 60 m hög tårta med 5 kilometers radie har milsvida utsikt över slätt och sjö.Nerför Hunnebergs västra sida är det brant. I klintkanten finns det kalkstensgrottor ala´Tykarp.Lennart Thorstensson monumentet ------ Fin cykelväg längs Trollhätte Kanal!Slussarna i Trollhättan!Vilo och matpaus vid affären i St. Mellby.

Dag 9 - 10 juli - 113 km

Åter en hyfsat bra dag. Färden gick över slätt och berg, längs floder och in i knallebygden igen - Vårgårda blev slutdestinationen för dagen!
Ett perfekt ställe att skyla för regnet - infarten till Ljungås Natur och Kulturreservat!ViskanSeglora nya kyrka - den gamla finns på Skansen!Fika på Tonys Skafferi i Rydal - Museum, Cafe och Lanthandel - allt i ett!

Dag 10 - 11 juli - 94 km

Efter en dags cyklande i Knallebygd kom jag till Östra Öresjön strax söder om Kinna.
Frukost på Hanatorps camping utanför Kinna.Vacker trakt kring Östra Öresjön.Hyltenäs kulle - Sydsveriges vackraste utsikt!Affärsmannen George Seaton lät uppföra ett jaktslott här 1917, ett slott med 30 rum. 1923 brann det ner till grunden, det byggdes aldrig upp igen. Numera finns bara grunden, men utsikten den är kvar.Nu är jag inne i Halland vid sjön Tolken!Kungsäter kyrka uppfördes 1881 - den är en av några få åttakantiga centralkyrkor i Sverige!Nösslinge kyrkaHallands inland....Världsarvet - Grimeton - länken till Amerika

Anläggningen ingick i ett världsomspännande nät av långvågsstationer (våglängd 17400 m) och idag är anläggningen med sina sex 127 meter höga antenntorn, den enda kvarvarande i detta globala nätverk. Trots sin ålder så fungerar anläggningen än idag - Grimeton invigdes år 1925.

Grimeton antogs till världsarvslistan 2004 med följande motivering: "Varbergs Radiostation i Grimeton är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.”

Varbergs fästning


Blåsigt vid havet - perfekt för bräd - och skärmsurfare..Träslövsläge (eller på Läjet) talas ännu dialekten "Läjesboa" av ett antal människor. Den anses i Danmark vara en dansk dialekt, en rest från tiden före försvenskningen av Halland, som inleddes i slutet av 1600-talet.

Dag 11 - 12 juli - 111 km

Jag cyklade ifrån inlandet ut till havet i ett kuperat kulturlandskap, vädret var soligt till att början med men sent på eftermiddagen drog det ihop sig till ett stort åskregn med inslag av hagel, väl framme slutade det regna men det blåste kraftigt till lycka för alla skärmsurfare!
Campingplatser utmed havet brukar va trista, packat med husvagnar i perfekta rader och störiga människor - det finns dock undantag fast inte Träslövsläge i alla fall!Kaffe och våffla i FalkenbergJag cyklar söderut längs den vackra Hallandskusten..Det blir mat och en Mariestad i Steninge......glass och kaffe vid Nissan i HalmstadVeinge kyrkaDag 12 - 13 juli - 129 km

Jag cyklade längs havet i 6 mil. Det var finast mellan Falkenberg och Halmstad, vädret var helt perfekt, sen blev det inåt landet igen till Knäred vid Lagan.
Fredenstenen i Sjöared

Freden i Knäred slöts mellan Danmark och Sverige - den dåliga freden ur svenskt perspektiv.
Idylliskt vid Markaryd....Fikapaus i Vittsjö på cafe´Sjöstugan....Sparbankseken i Jeppatorp.....Hemma på välkända vägar igen...
Se packningen! - Klicka på väskorna!

>
Både jag och cykeln höll!


Dag 13 (den sista dagen) - 14 juli - 90 km

Efter att ha packat ihop tältet på morgonen kom det en rejäl skur, sen blev vädret bara bättre och bättre. Jag cyklade på små snirkliga vägar hemåt för att undvika väg 117.

Det har varit 13 härliga dagar i vårt vackra land, fast ändå ...
...borta bra men hemma bäst!För första gången har jag dessutom skrivit en resedagbok med lite mer fakta om cykelturen.....

Vinslöv den 17 april 2023

_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!


Åter till huvudsidan!