Lätta och luftiga semlor

Genom att ha både ägg och lite bakpulver i degen - utöver jästen - blir dessa semlor alldeles särskilt lätta och luftiga.

Degen
25 g jäst
75 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1 kryddmått salt
3 msk socker
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl
2 tsk bakpulver

Pensling
uppvispat ägg

Fyllning inkråm från bullarna
1 dl het mjölk
150 g mald mandel
1 dl socker
eller
150 g mandelmassa
3 - 4 dl vispgrädde

      Smula jästen i degbunken. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt (37°). Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, socker, ägg och 7-8 dl av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

      Blanda bakpulver och resten av mjölet och arbeta in det i degen. Ta upp den på bakbordet. Dela degen i tre delar och varje del i fem bitar.

      Rulla runda släta bullar som läggs på smord plåt att jäsa övertäckta 30-40 minuter, eller tills de ser lätta och porösa ut. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° 8-10 minuter. 15 bullar.

Fyllning: Skär av ett lock och gräv ur inkråmet på de kalla bullarna. Häll över mjölk, tillsätt mald mandel och socker, eller riven mandelmassa. Fyll semlorna med blandningen. Vispa grädden och lägg en rejäl klick på varje bulle. Lägg på locken och sikta över florsocker. Servera semlorna med varm eller kall mjölk.
Mums!