En härlig vecka på KRETA med
sol-å-bad och cykling!

9 - 17 oktober i högsommarvärme
utan trängsel - HÄRLIGT.....

Så är det åter dax att göra en höstresa till varmare breddgrader. En vecka innan avsatt tid bokas en restresa, denna gången med specificerat boende för endast 2800 kr för en vecka. Målet blir Kreta, i byn Plataniás som ligger på den nordvästra sidan av ön.


Havet brusar - ett filmklipp!

Plataniás är en by som ligger ungefär en mil från den näststörsta staden på Kreta, Chania. Denna plats var för inte speciellt länge sedan en lantlig grekisk by med gårdar. Idag har det däremot blivit en av de byar som har störst nöjesliv och puls på hela Kreta. Här finns nämligen ett mycket stort utbud av restauranger, tavernor, café, barer och diskotek.

Man bor strategiskt på det lilla fina familjehotellet Anna Maria som bara ligger ett stenkast ifrån havet, och 5 minuter till centrum. En stor lägenhet med balkong!

Den vackra klippön Agii Theodori fångar blicken direkt när man kommer ner till stranden. Den vilar dock på en hemlighet.............
......enligt legenden steg Monstret helt plötsligt upp ur havet, en tidig morgon för länge sen . De unga männen från byn (Plataniás) tog fram sina vapen, kastade sig i båtarna och rodde ut till odjuret. När besten fick syn på männen gav det upp ett illvrål och öppnade sitt enorma gap för att svälja dom levande. Kvinnorna som stod på stranden trodde att männens sista stund var kommen, dom knäböjde och bad till den heliga Guds moder om hjälp.

Ett mirakel inträffade och monstret blev förstenat......Agii Theodori ligger där ute sedan dess helt orörlig med munnen på vid gavel.................................vem vet när hon vaknar igen.

Man behöver inte trängas på stranden så här års, det är dock lika skönt som mitt i sommaren 26 - 30° i luften och 23° i vattnet, och en god öl inom räckhåll, det kan knappast bli bättre.....Den 4 km långa stranden har 7 år i rad fått EU`s blå flagga som är en utmärkelse för rena och organiserade stränder
Gamla stan ligger högst upp (pano Platanias) här fann invånarna skydd mot pirater och andra ockuperare genom tiderna. Enligt sägnen var den antika staden Pergamos och Agamemnonas grotta belägna på klipporna vid Platanias.

Ursprungligen var byn begränsad till den höga klippan, men nu har den spritt sig ner mot havet......en kvällstur till Chaniá stad

Chania
är Kretas näst största stad och huvudorten i prefekturen med samma namn. Staden ligger på Kretas norra kust, omkring 70 km från Rethymno och 145 km från Heraklion, och har cirka 65 000 invånare.

Chania var Venedigs huvudort på ön innan den osmanska erövringen. Den gamla staden som utgör en stor del av Chanias centrum är känt som en av de vackraste platserna på hela Kreta, med ett gytter av gamla hus runt en klar hamnbassäng och med det venetianska fyrtornet från 1600-talet som mest kända symbol. En riktigt mysig stad med andra ord.

Att Kreta har en lång och blodig historia är ju ingen nyhet, men att så många främmande makter ockuperat ön genom seklerna trodde man ju inte.

Läs om Kretas historia!Nu till cykelturerna på KRETA!


.....Jag kom ju egentligen hit för att cykla lite också. Så jag hyr en cykel för bara 8 euro dagen, vilket är mycket billigt.....det blir 3 turer - måndag, onsdag, fredag.....


Cykelturen på onsdagen blir både lång (71 km) och på hög höjd(1109 m), temperaturen ligger på 30° ända upp till 600 meters nivån, sen börjar det svalka av. På 1100 meters höjd är det nog "bara" 18°. Jag skulle tro att det just nu, i mitten av oktober månad, är en av de bästa tiderna att cykla här. På våren april-maj är det kanske ännu bättre. Just nu är väderleken i alla fall perfekt och det är ingen trafik att tala om, på sommaren är det alldeles för varmt, och betydligt fler bilar......Plataniás är ett perfekt ställe att utgå ifrån när man ska cykla. Byn är bara en gata längs havet och man kommer direkt ut på landet utan att behöva cykla på stora trafikerade vägar. På måndagen cyklar jag en rekogniseringstur, för kartorna är inte riktigt att lita på. Det kan vara svårt att se vart vägen leder, vägar finns inte med, höjdangivelser saknas helt. Det blir en lätt runda upp till 400 meters höjd vilket är bra så här i början. Jag cyklar 20 km tillbaka längs havet. Det är här på kustvägen folk cyklar, i bergen mötte jag inga.

Onsdagens tur blir betydligt tuffare, jag cyklar rakt upp mot Omalos-platån som ligger som en gryta mellan bergen på 1200-1250 meters höjd. . Jag tänker cykla en runda här för att slippa cykla tillbaka samma väg igen. Vid 1100 meters höjd vänder jag, vilket jag nu i efterhand med hjälp av bättre kartor och framför allt google earth, kan se att jag klarat av och hunnit med. Det är ju detta som är spännande med nya platser, man ska nog inte veta för mycket och planera allt i förväg utan ta det som det kommer.

På fredagens cyklar jag upp mot Omalos-platån igen, fast från ett annat håll och vänder vid 1000 meters höjd. Härifrån har man en grandios utsikt mot det Libyska havet på den södra sidan av ön. kusten ligger bara 10 kilometer fågelvägen härifrån. Så ner dit är det lätt att ta sig, fast betydligt svårare och mer tidskrävande att ta sig upp och tillbaka igen, så valet blir lätt. Det blir en härlig glidartur neråt mot norra kusten istället.

Man kan dock konstatera att det inte är så jobbigt att cykla i bergen som man skulle kunna tro, har man bara
rätt tänkt, en bra cykel, gott om tid och framför allt gott humör
då är det "lätt" om man dessutom har bra kondition förståss.


PS.Jag kom aldrig upp på Omalos-platån vilket jag nu i skrivande stund förstår var en miss. Särskilt på våren ska här vara vackert med en alldeles speciell fauna av ovanliga blommor.

Dessutom är det ingången till den fantastiska Samariaravinen - en av Kretas största turistatraktioner, under högsäsong kan det finnas upp till 7000 turister som vandrar i ravinen dagligen. Samariaravinen är Europas längsta ravin. Ravinen är hela 18 km lång, vandringsleden startar i Xylóskala på 1227 meters höjd för att sedan avslutas vid havet i den lilla byn Agía Rouméli. Man måste starta tidigt på morgonen och ha riktigt bra kondition för hinna vandra hela vägen på en dag. Man lär känna det i benen i dagar efteråt.DS.

Här kommer fler bilder ifrån cykelturerna!Det finns många apelsinodlingar ....det är nog snart dax att skörda.


Det är knappt man ser åsnan i apelsinlunden....


Utan konstbevattning blir det dålig skörd - här är det många som delar borran.


"Blomman för dagen" kväver trädet.


Exotiska frukter
Redo för en cykeltur i Kretas fantastiska landskap.....nåt helt annat än vad man är van vid!
Stora solpaneler rör sig efter solens rörelse....


Fågelsjö utanför Plataniás.....


Det finns gott om kyrkor och kapell.... många små miniatyrkyrkor utmed vägarna.
Oliver odlar man överallt, nu i skördetid lägger man ut nät på marken.

Olivodlingar längs sluttningarna bildar vackra mönster...
Det lilla tåget fullt med turister, stannar liksom jag på en liten mysig taverna i byn Derés.
Getterna har egen villa eller kanske bor det människor här också.


Man kan undra när denna traktor användes senast? Min teroi är 1979.


Jag cyklar zickzack mellan kastanjerna, för att undvika punktering.
En liten restaurang på 600 meters höjd, en öl och macka sitter fint.


På 800 meters höjd över havet har man en fantastisk utsikt över Chaniabukten.


Mycket märkligt träd som växer alldeles utmed vägen på 800 meters höjd, helt malplacerad, jag tror att det är en Platanus orientalis en Platan (typ av Lönn) - som kanske är över 1000 år gammal.Min nya kamera en Sony Cyber-shot DSC-HX5V har inbyggd GPS och kompass man ser var och från vilket håll bilden är tagen.


Här utnyttjar man också vinden, på bergskammen finns 20st vindkraftverk.


Väl uppe ser man det Libyska havet sydkusten ligger bara 1 mil bort. Nära men ändå långt bort.


Det är häftigt att cykla på alla dessa cerpentinvägar speciellt uppåt!!!????Får och getter springer lösa längs vägarna, dom är riktiga akrobater.

På 1000 meter är landskapet kargt.


Högsta punkt 1109 meter över havet - här vänder jag och cyklar ner mot havet igen.


Det är inte många bilar jag möter i det vackra landskapet.

Jag närmar mig havet....


Byn Kolimbári ligger längst bort på västra sidan av Chaniabukten, här ligger restaurangerna alldeles utmed havet.
Hunden ligger tryggt på bordet, jag drack en öl på stället men avstod förståligt nog från mat.


Hösten kommer även här på Kreta.....


Man kan ju undra vad texten betyder?


Framme i Plataniás igen efter några trevliga cykelturer i Léfka Óri, Vita Bergen på Kreta.


En vecka går alldeles för fort men jag tycker ändå att jag fick ut mycket av resan. Jag kommer säkert återvända hit fler gånger...

Skål och på återseende
Till sist en YouTubefilm från denna fantastiska resa!

Vinslöv den 13 november 2010

_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!


Åter till huvudsidan!