Premiärturen på min nyinköpta cykel - Zetta - 16 växlad sportcykel från Crescent.Bra turistinformation i lilla Svensköp.Jag får sällskap med en fin älgtjur mellan Viggarum och Buus, som löper amok i potatisfältet..


ett filmklipp på youtube
Lanthandelsmuseet i Önneköp.

Lite mat på Cristinehofs slott sitter inte helt fel.

Kon är också en vadare.

Historia

Södra Björstorp är ett gammalt säteri med anor från 1300-talet. Namnet var från början Björnstorp och enligt ortsnamnsforskare betyder det att en Björn (mansnamn) var nybyggare. Slutändelserna -torp som i Björstorp och -arp som i Brösarp betyder nybyggare. Namnet kommer troligen från vikingatiden.

Runt huvudbyggnaden på åkrar och i skog finns lämningar av mänskligt liv från långt tillbaka.

Egendomen har ägts av dansk och svensk adel fram till 1771, då nuvarande byggnad påbörjades. Stora huset stod klart 1775 och är 8-kantigt på insidan och 16-kantigt utvändigt. Unikt i sitt slag i Sverige, men väl med arkitektoniska drag från Amalienborg och Fredensborg i Danmark.

I det gamla gårdsbränneriet visas och säljs bilder av Mattias Klum - mästerfotografen - vackra naturbilder från Sverige och Botswana, i prisklasser mellan 7 och 25 tusen.

En bild fotad av mig nästan i klass med Mattias - eller!???

Havet i sikte.

Lanthandeln i Vitaby.

Ångtåget på Österlen ankommer Vitaby station kl. 15.45

Här bedrivs sedan 1971 ångtågstrafik på Sveriges kanske vackraste järnvägssträcka mellan Brösarp och S:t Olof.Man arbetar för att återskapa en tidsperiod då man reste på träbänkar, stinsen var kung i samhället och lokföraren alla barns idol.Vitaby kyrka

Är Skånes vackrast belägna kyrka, med en fantastiskt utsikt över land och hav. Den är en av de 3 kyrkorna i Kiviks församling, de andra två är Ravlunda och Södra Mellby. I Kivik finns lustigt nog ingen kyrka.

År 1846 fick Vitemölles fiskare sin egen plats i kyrkan då en läktare byggdes, den så kallade "Videmullingaskunken".

Hamnen i Vitemölla. Eller i Vitemölle som man sa förr...

Efter den tragiska branden i Kivik på "Buhres fisk" den 14 januari 2010, som nästan ödelade hela restaurangen är nu allt helt uppbyggt igen. Man har dock ej öppnat p.g.a vissa senleveranser av inredning o.d, trolig premiär blir den 15 september. Tilläggas bör att rökeri, butik och uteserveringen är öppen.

Äppelodlingar och flotta villor i Karakås.

Hamnen i Kivik.

Fritjof Nilsson Piraten står staty i Kivik, här tillbringade han sina somrar från 1936 fram till sin död 1972.

Havet är alldeles lugnt ingen krusning på ytan - är det lugnet före stormen?

Vitemölla Badhotell som numera är en riktig liten pärla, för bara 15 år sedan var det en ganska anskrämlig byggnad.

Jag följer stranden de ca 3 kilometerna norrut mot Haväng.

Stenshuvuds silluett är signifikativt med Österlen.

Här är man alldeles ensam i hela världen.....
Verkeån rinner ut i havet vid Haväng.
Haväng

.....namnet åsyftar på ängen utmed Verkeån mellan Lindgrens länga och Öradekaret (det var ju ängen närmast havet man menade) men har genom sitt lyriska namn och med hjälp av turisterna fått ge namn åt hela platsen vid Verkeåns mynning, som är mycket vacker!
Det blir övernattning på Ängdala vandrarhem som ligger mellan Ravlunda och Vitemölla, ett billigt rum 250 kr inkl. frukost.

Nästa dag - ingen rolig historia!

Jag vaknar till ösregn och ger mig ut på cykeltur genom Skåne rakt västerut....tänker att det slutar snart.

Tolånga kyrka utanför Sjöbo....

ÖvedsKloster var verkligen ett kloster under nästan 400 år, det har nu varit slott i 500 år.Här finns det mig veterligen den enda alle´n i Sverige som består av Tallar.

Det verkar inte sluta att regna så jag stannar på en kaffestuga vid Vombsjön, här träffar jag 2 andra cyklister som kommer ifrån lund på väg mot Österlen på en 3 dagarstur.

Jag cyklar vidare förbi Harlösa. Här ligger Skånes finaste stationshus, numera är det bibliotek. Sista persontåget gick 1955.

Hammarlunda kyrka är en av fyra kyrkor i Skåne som har rundtorn. De andra tre är Bollerups kyrka, Blentarps kyrka och Hammarlövs kyrka.

Hammarlunda Mölla
Möllan är av så kallad Holländare typ och byggd på 1870 talets första hälft.

Qvesarum byggnadsvård söder om Löberöd - Här säljer man bygg- och inredningsdetaljer gjorda på ett hantverksmässigt sätt efter gamla, tidstypiska modeller, för folk med fet plånbok, skönt för mig att slippa regnet ett stund i alla fall.

Men jag får bita i det sura äpplet och ge mig ut i hällregnet och cykla åtminstone i 3 mil till i ett hällande regn som aldrig vill sluta.....Tanken är att cykla till stambanan och till Stehags station och där ta tåget de sista milen hem. Väl framme slutar regnet. Jag kommer dock bara till Höör för jag sätter mig på fel tåg. Så jag får vänta en halvtimme till på Kristianstadtåget.Hemma igen totalt blöt in på bara skinnet för det finns inga regnkläder som skyddar mot dagsregn om man samtidigt rör sig, men huvudsaken är att man håller sig varm.

Jag får konstatera att lika härlig som den första dagen var, var den andra dagen lika trist. Det är inget större nöje att cykla i hällande dagsregn vilket tack och lov är mycket ovanligt. För det mästa är det skurväder och de kan man stå ut med.

Men den som ger sig in i leken, får leken tåla

Det blev nog 20 mil på cykel i alla fall.Förbättrad den 16 april 2023

_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!Åter till huvudsidan!

copyright © 2011      www.ettcykelliv.se       All rights reserved