LANZAROTE


Vindarnas och vulkanernas ö!
Tur 1 - 8 Nov - 62 km

Yaiza - El Golfo - La Geria !
En veckas solsemester i November är inte helt fel - men man måste ju se sig omkring också. Jag hyrde mig en bra cykel i 3 dagar ( 8 , 10 , 12 November). En bra trekkingbike för den totala kostnaden av 44 euro! Vi bodde i Puerto del Carmen. Första dagen cyklade jag i stark motvind upp i bergen!
Ett fantastisk lanskap mötte mig - nästan helt sterilt efter stora vulkanutbrott för över 270 år sedan - där palmerna verkar helt malplacerade - men oerhört vackra!Yaiza - Ett mirakel!
Det är något av ett mirakel att Yaiza finns här idag. Under de stora vulkanutbrotten vid Timanfaya 1730 - 1736 endast 5 km härifrån, jagade lavaflödet nästan iväg alla de 3500 invånarna så endast 210 personer återstod. Som genom ett under stoppade flödet strax utanför byn , 12 andra byar dukade dock under och den bästa jordbruksmarken försvann under lavan - under 1800-talet hade byn sin blomstringstid då byggde man många vackra villor, som fortfarande finns väl bevarade. Det är lätt att förstå att Yaiza vid flera tillfällen utsetts till Spaniens vackraste by.Otroligt nog växer potatisen i det svarta picón-gruset - små svarta, porösa vulkaniska stenar som håller kvar vattnet tillräckligt länge så att växten kan ta upp det!Lava - Lava - LavaLaguna de Janubio - en stor saltvattenlagun!
innanför ligger öns enda saltverk - Salinas de Janubio - en gång i tiden låg dess årsproduktion på 350 000 ton salt (numera bara 10 000 ton)
Los Hervideros - "det kokande vattnet"

En film!


Här in över de vulkaniska klipporna och skapar pelare valv och grottor!Montaña Bermeja - en roströd slocknad vulkan!El Golfo
När lavan spreds vid 1700-talets vulkanutbrott rann lavan också ut i havet och därmed ökades också Lanzarotes yta - sedan dess har havet gjort sitt bästa för att ta tillbaka marken. Här vid El Golfo har havet eroderat en vulkan och frilagt kraterväggen - nedanför ligger den "gröna sjön" - Lago Verde - färgen orsakas av de unika mikroorganismerna som lever i sjön. I den lilla byn El Golfo nedanför vulkanen, åt jag på en liten mysig fiskerestaurang!Fotbollsplanen mitt i lavafältet?I ensamt majestät!Många fina rondeller finns det på Lanzarote!Gammalt fin villa i utkanten av byn Uga - precis vid La-Geriadalens början!Det var fler än jag som var ute och cyklade - annnars var det tunnsått med cyklister denna dag!Vackert!Bougainvillea - här en riktig färgklick som drar ögonen till sigLa-Geria - Vindalen!
Om man förväntar sig en grön dal med prunkande vinstockar, blir man grymt besviken och det tar ett tag innan jag fattar att det är vinstockar som växer i det svarta picón-gruset och då blir man istället djupt imponerad. För här odlar man med framgång den berömda Malvasiadruvan enligt enarenado-metoden - man gräver en håla - planterar vinstocken däri - bygger en halvcirkelformad stenmur som skydd mot den uttorkande nordanvinden - det svarta picón-gruset har som tidigare nämt en tvättsvampeffekt och håller kvar eventuellt regnvatten men framför allt daggen så en vinstock kan ge upp till 200 kg druvor - helt utan konstbevattning - OTROLIGT MEN SANT!Tillbaka till Puerto del Carmen igen efter en härlig dag i detta fantastiska landskap !

Tur 2 - 10 Nov

Nationalparken Timanfaya - 69 km!

Ett vulkanisk landskap
med över 30 slocknade vulkaner!

Montaña Negra - det svarta berget - 510 m.ö.h.
Montaña de las Lapas o del Cuervo + lite andra Montaña´s
I love LAVA - och detta är bara början!Timanfayas Nationalpark

Är en 52 kvadratkilometer stor park som nästan helt saknar fåglar, djur och växter. Istället får man se ett ödsligt landskap som ser ut som många föreställer sig månens yta (filmen "Apornas Planet" har spelats in här). Parken har fått sitt namn efter den lilla byn Timanfaya; ett av de tio samhällen som begravdes under aska och lava vid de vulkaniska utbrotten mellan 1730 och 1736. De sammanlagt 26 utbrotten spydde ut lava och aska, och förstörde en 150 kvadratkilometer stor yta ungefär 25% av ön. Trots det tros inga människor ha omkommit. Över 30 nya vulkankäglor skapades liksom stora ytor av svart lava eller av grova askorn, kallade lipilli eller picón. Dessa matrial utgör dagens sterila mark, som ännu efter nästan 300 år helt saknar växlighet.
Här gäller det att hålla sig till vägen för man varken kan eller får beträda lavafälten!En rejäl uppförbacke med bra vind i ryggen - och en fantastisk utsikt!Dromedarer är perfekt anpassade för detta ökenlandskap - det kostar 15 € för en 20 minutersritt - en turistfälla i mina ögon! Men det är i alla fall fina djur.

Montañas del Fuego de Timanfaya - Eldsbergen
För att komma till parkens hjärta får man betala 8 € vid en vägspärr. Efter ca 2 kilometer på en smal asfalterad väg kommer man upp på en kulle "Islote de Hilaro". Här finns det en restaurang "El Diablo". Men framför allt tar en buss dig runt på små krokiga vägar i vulkanlandskapet - Ruta de los Volcanos - turen är ungefär en mil lång och tar en halvtimme (Synd att man inte fick cykla på den vägen för det hade jag hellre gjort).
"Ruta de los Volcanos" - tyvärr är bilderna tagna genom bussfönstret!


En parkvakt demonstrerar glatt
att vulkanvärmen inte ligger långt ner - det är 400 grader bara 6 meter under oss - när han häller en hink vatten i ett rör framkallas en konstgjord gejser, inom några sekunder sprutar ånga flera meter rakt upp i luften så nog är dett hett alltid - ett annat trick är att han sticker ner lite ris i ett hål i marken och vips har han fixat sig en brasa, så ner där vill man inte falla. Han berättar också på knagglig engelska att många experter tror att nästa stora vulkanutbrott kommer att ske inom de närmsta 50 åren, så passa på att res dit nu innan det blir för sent (man kan förutsäga ett vulkanutbrott en hel vecka innan det bryter ut så du hinner simma därifrån).I restaurangen El Diablo - Djävulen - lagar man maten på ett alldeles speciellt sätt - man grillar nämligen köttet med hjälp av den naturliga hettan från underjorden - El Diablo är för övrigt ritad av den kände arkitekten och konstnären César Manrique - han har haft och har mycket stort inflytande på Lanzarotes arkitektur - och det är han vi har att tacka för att husen inte är högre än kanariepalmen och dom flesta husen är vitmålade med gröna dörrar och fönster. Vilket verkligen är en lisa för själen och väldigt vackert och harmoniskt att se på.På satelitbilden ser man tydligt hur mycket lavan och askan har brett ut sig över ön!Märkliga växter som är helt malplacerade eller säg planterade mitt ute i ödemarken - med den grandiosa Caldera Blanca 458 m.ö.h. i bakgrunden - Caldera är spanska för 'kittel', är en kraterliknande formation som skapas då en vulkan kollapsar och kallas ibland felaktigt för krater.Färväl Timanfaya.....Timanfaya National Park - Visitors Center ligger precis norr om parken - här kommer man riktigt nära lavan - och kan studera vulkanologi ingående!
Stenmur eller väg ? Ja det är frågan.....Kyrkan i Mancha Blanca!Kanariepalmen är en ståtlig syn!Vackra "calderor" i kvällsljus!Här behöver man inte slåss med grannar!
Ännu en fantastisk dag på denna fina ö som går mot sitt slut - nu har jag en lång härlig nerförbacke mot havet(370 höjdmeter på 7 km), gött!

Tur 3 - 12 Nov - 84 km!

Femés - Papagayostränderna - Playa BlancaÅter en ny dag och jag är redo att cykla en sista runda på ön!I dag är det alldeles vindstilla - enligt en man som jag pratade med är det mycket ovanligt här på Lanzarote, för det är ju vindarnas och vulkanernas ö.Men det är ju perfekt för en cyklist - idag har jag tänkt cykla upp till den lilla byn Femés. Den ligger högt uppe på en bergssadel i bergsområdet Los Ajaches.Här finns det tydligen också skrotsamlare - fast med klass!En oas eller en hägring....Högslätten "Valle de Pozzo" ska visst vara bördig men är nu ganska livlös - Femés med Atalaya de Femés 608 meter högt, ser man i fjärran.
Tills ganska nyligen var det inte många som kände till den lilla byn Femés men idag får den många besökare.......
.....för vid Balcón de Femés har man en fantastisk utsikt över El Rubicóns kala slätter, ända ner till Playa Blanca, med Fuerteventura längst bort. Här finns också kyrkan "San Marcial del Rubicón" som stod färdig 1733 altså samtidigt som vulkanutbrotten i Timanfaya pågick som värst.
Vilka formationer!Idag är det varmt och skönt minst 25 grader!Rondell igen - och jag ska cykla till vänster mot havet!Playa Blanca med den slocknade vulkanen Montaña Roja i bakgrunden.På grusslätten El Rubicón med Montaña de la Breña Estesa i bakgrunden, betar faktiskt getter om man tittar riktigt noga - de enda boskapen jag sett - frågan är vad dom äter?.


Fruktansvärd dålig väg ut mot Papagayostränderna men det som möter mig här är mödan väl värd!Papagayo består av sex stränder på rad - varav denna är den västligaste - Playa de las Coloradas - dom anses vara några av de bästa på Kanarieöarna med blek gyllene sand!


På väg in till Playa Blanca!Playa Blanca är den minsta och den lugnaste av Lanzarotes tre stora turistorter. Fred Olsen Lines färjor avgår härifrån en gång i timmen till grannön Fuerteventura.Godis är gott - tycker papegojan och börjar slicka på klubban!
Husen som förvann eller ännu en hägring?Nu cyklar jag norrut igen och kommer förbi Salinas de Janubio, saltverket igen fast från ett annat håll.Jag cyklar ifatt ett gäng cyklister som visar sig vara svenskar. Det är reseledare från "Fritidsresor" på kompetensutveckling. Trevligt!En glass i skuggan på det fina torget i Yaiza!Jag cyklar igenom Timanfaya Nationalpark en gång till, för det tycker jag är något alldeles speciellt - nu i ett helt annat ljus och ingen vind att tala om,

En film!


En vecka på Lanzarote är alldeles för kort, och jag har ju bara sett hälften, så jag måste komma hit igen för det finns många kvar platser att se, speciellt på den norra delen av ön.
En härlig tur blev det i ett strålande vackert väder - som en svensk högsommardag!

Lite om Lanzarotes största turistort Puerto del Carmen där jag bodde!Jag hade turen att bo på ett nästan förstklassisk hotell alldeles nere vid havet - Velázquez bungalows - Så kan det bli när man reser ospecificerat (om man har tur) - och dessutom betydligt billigare.Rent snyggt och stilrent - vitmålade låga byggnader med gröna dörrar och fönster - allt enligt konstnären César Manrique`s rekommendationer!Här bodde jag ett stenkast - d.v.s. 10 m - från havet!Terass med havsutsikt och sol mellan 7.00 - 18.00 - kan de bli bättre?Utsikten från terassen

Norrut -------------------- Österut -------------------- Söderut
Poolen är fin om man nu vill bada där - men jag badar hellre i havet - sandstranden blir blottlagd vid ebb precis nedanför terassen, så där är det gött att bada...............annars är det bara 5 minuters promenad till den fina stranden "playa blanca" - det vita stranden - (här kostar 1 solstol 5 €) - det är en fantastisk fin strand med absolut rent vatten som håller minst 22 graders värme!Dags att summera

En underbar vecka på en ö, som jag verkligen kan rekommendera er att resa till - så kom hit!En film!
Vinslöv den 27 november 2009

_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!


Åter till huvudsidan!