En cykeltur på Teneriffa
den 24 mars 2010Vecka 12 flyger jag ner till Teneriffa på en charterresa. En av dagarna hyr jag en cykel för bara 9 € med leverans direkt till hotellet, och det är billigt.......


Sen cyklar jag upp i bergen ifrån Los Cristianos till 1500 meters höjd.......

........det blev inte långt men högt....

'

Här kommer det lite bilder....

.....det är bara att lägga in lägsta växeln och börja klättringen uppåt....


Fantastisk växlighet på 500 meters höjd!Los Cristianos långt där nere.

Vackra Montaña Conde 1001 m.ö.h.

Här är man mycket rädd om regnvattnet...

Cykeln är det inget fel på, en rejäl moutainbike som verkligen får göra själ för sig.

Evert Taube sjöng...nästan i kanten av den blåa Atlanten...vilket stämmer väldigt bra till denna bild.

Tvätten torkar bra på taken...

Bra vägar i ett fantastiskt vackert landskap!Fint träd och blomprakt i den lilla staden Arona - som ligger 610 meter över havet.
....Vidare uppåt....

Vinodling på hög höjd.

En och annan kanarietall börjar dyka upp, den trivs dock bäst högre upp mellan 1000- 2000 meter.
Serpentinvägar som leder högre och högre....

Fantastiskt utsikt ifrån 1000 meters höjd över Arona, Los Cristianos och Playa de las Américas

En bild som tagen ur en saga.

Här växer apelsiner och citroner...

"Blomman för dagen" blommar för fulla muggar.Potatisen har kommit långt med hjälp av konstbevattning

Vinrankorna uppe på högslätten (1200m) har inte satt fart ännu, här på denna höjd kan det faktiskt förekomma snö på vintern d.v.s. i januari månad....

...men det har däremot Mandelbusken med sina skira och vita blommor!Snart är jag uppe bland molnen.

Här stannar jag och äter och dricker!Den lilla byn Vilaflor som är den högst belägna byn i hela Spanien ligger alldeles i kanten av tallskogsbältet på 1400 meters höjd, här är det betydligt svalare än vid havet kanske bara 15 grader, men skönt ändå. Namnet Vilaflor är spanska och betyder "Blomsterbyn" ......det gör den verkligen skäl för här, med en praktfull Pelargonia med massor av blommor.Nu är jag uppe i tallskogen på 1500 meters nivå, här växer den endemiska kanarietallen, den växer upp till 2000 meter, där den den alpina zonen börjar. Här kan du läsa mer om Teide

Klockan är nu halv tre

För att komma upp i Teides nationalpark behöver jag cykla ytterligare 500 höjdmeter upp till 2000 meters nivån, och det räcker tiden inte till. Jag hade behövt starta nån timme tidigare och kanske behövt ytterligare en dag , så jag får återkomma med nya krafter nån annan gång.

6 år senare i april 2016 var jag på Teneriiffa igen. Då gjorde jag en bussresa till högplatån se bilderna!

Jag vänder och nu börjar den lätta delen av turen, det är bara att rulla och hålla emot med bromsarna.

Nu går det snabbt neråt...

....jag möter några vandrare på väg uppåt, jag avundas dom inte.

Nu är jag snart nere på havsnivå igen - med La Goméra i sikteInfarten till Los Cristianos och trafiken tätnar plötsligt.

Jag cyklar ner till havet och tar en välförtjänt öl i skuggan - gott.

Här på bilden ser man ganska tydligt hur högt jag kom och det var högre än vad jag hade trott, att cykla upp tog över 4 timmar och ner bara 1 timme, otroligt men sant. Jag hade nog hunnit upp till 2000 meters nivån ändå, men det får bli en annan gång för nu har jag bättre koll på läget.

Det var i alla fall väl värt mödan.

...lite bilder från Los Cristianos
Alldeles nere vid havet ligger det lilla berget Montaña Chayofita - det är en Caldera som är det spanska ordet för ’kittel’, det är en kraterliknande formation som skapas då en vulkan kollapsar och kallas ibland felaktigt för krater. När magmakammaren under en vulkan töms kan ’taket’ sjunka in och skapa en stor rund struktur som liknar en kittel.Jag följer en uthuggen halvfärdig väg längs bergsidan och längst upp blir det stopp med stora staket runt ett halvfärdigt byggprojekt som helt stannat av, om det är nerlagt eller gör en paus det är svårt att veta, om det blir färdigt blir det säkert imponerande med detta fantastiska läge.För att komma upp på toppen av kullen måste jag vända och gå ner igen och ta en väg in i mitten av kitteln på den sidan som vätter mot land vilket är lätt eftersom den sidan har kollapsat.......i mitten finns en liten grotta som jag inte vill gå in i, någon har placerat ut lite figurer och en kassakista med en uppmaning om att det kostar 2 € att gå in i grottan, det finns säkert någon dum turist som går på det.Jag väljer att ta mig upp på kittelkanten vilket inte är så svårt höjden är max 150 m.ö.h. men utsikten är magnifik för jag befinner mig kanske bara 500 meter ifrån havet.

Utsikten västerut mot Playa de las Américas..........den bästa stranden Playa de las Vistas.....

........österut mot Playa de los Cristianos med den livliga hamnen som har regelbunden båtrafik med grannöarna Grand Canaria och La Gomera........norrut innåt land med bergen och Teide som gömmer sig i molnen, en fantastisk utsikt är det.

Playa de las Vistas den bästa stranden enligt mitt tycke 25 grader i luften och över 20 i vattnet och en bra bok att läsa, kan de va bättre.

Fina sandskulpturer.

Den lilla fina stranden Playa del Camison ligger vägg i vägg med Playa de las Vistas

En energiskt gatuarbetare som suger upp minsta lilla löv eller papper, för här är det ordning och reda......

....och blommor överallt...Villa Mandi heter hotellet som jag bor på, det är inte så centralt men väldigt snyggt och fint.Tyvärr går en vecka alldeles för fort - detta är ju bara ett litet försmak om vad som komma skall hemma hos oss.....Se en film!

Vinslöv den 17 april 2023

_\\|//_
(' . . ')
----ooO-(_)-Ooo----
Kontakta mig gärna!


Åter till huvudsidan!